Paskelbtas Renginiai

Visuomenės ir kariuomenės diena: nuo karinės technikos demonstravimo iki karinių atrakcijų

Trečiadienis, 03 May 2017 09:26 Parašė 

Nors ir gerokai anksčiau nei kalendoriuje pažymėta data, Rukloje buvo paminėta visuomenės ir kariuomenės vienybės diena. Šiemet prie jos organizavimo prisidėjo ne tik Ruklos seniūnija, bet ir Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomasis pulkas, mechanizuotoji pėstininkų brigada „Geležinis vilkas“, Juozo Lukšos mokymo centras, LK sausumos pajėgos.

„Džiugu, kad šiandien galime pasigirti gerais tarpusavio santykiais, bendradarbiavimu, mus jungiančia vienybe. Tik būdami vieningi - mes esame stiprūs, o būdami stiprūs – mes esame jėga, galinti pasipriešinti bet kokiai destrukcijai, - apie kariuomenės ir visuomenės ryšį kalbėjo Ruklos seniūnas Gintas Jasiulionis. - Džiugu, kad prie mūsų vienybės prisideda ir Rukloje viešintys NATO kariai. Čia, miestelio viduryje neseniai užsidegė sausa žolė, bet pro šalį ėję belgų kariai nė minutės nedvejoję prisidėjo prie gaisro gesinimo. Šiuo savo poelgiu jie parodė, kad visuomenės ir kariuomenės vienybė tikrai egzistuoja“.

Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis vilkas“ vado padėjėjas, majoras Darius Bernotas visus susirinkusiuosius sveikino su šia diena, kuri tradiciškai vyksta Rukloje. Kariai per įtemptą pratybų tvarkaraštį neturi tiek progų pabendrauti su visuomene, parodyti kuo mes gyvename. Kaip treigė majoras, būtent tokia diena ir yra viena iš unikalių progų, kada kariai su visuomene gali pabendrauti betarpiškai.

Šventės dalyviams žodį tarė ir NATO pajėgų bataliono vado pavaduotojas Ruth Lennart, kuris teigė, kad karinės pajėgos Lietuvoje parodo NATO solidarumą su mažesnėmis šalimis, kad NATO gerbia mažųjų šalių svarbiausią dalyką – laisvę. „Mums vykdant šią užduotį yra svarbu, kad mes ir jūs kartu suprastume, ką reiškia atlikti šią užduotį ir ką tai suteikia tiek mums, tiek jums Lietuvos piliečiams, - kalbėjo R. Lennart. – Ši visuomenės ir kariuomenės diena yra puiki proga mums didinti tarpusavio supratimą ir ryšius, ruošti ateities kartoms tarpusavio supratimą apie mūsų ir jūsų žinias“.

Visą dieną visuomenė galėjo susipažinti su lietuvių ir NATO sąjungininkų karine technika bei ginkluote. Tačiau čia smalsiausi buvo mažiausieji, kurių susidomėjimas buvo begalinis. Vaikai ne tik galėjo lipti ant šarvuočių ar tankų, bet ir pasižvalgyti viduje. Ypač jaunimas buvo susidomėjęs įvairiomis karinėmis atrakcijomis. Vieni prakaitą liejo krepšinio aikštelėje, o kiti ne tik išmėgino virvės traukimo, atsispaudimų rungtis ar išmėginti ginklą, kai reikėjo pademonstruoti taiklumą šaudant į taikinius, bet ir sudalyvauti karinėse estafetėse, kai kliūtis teko įveikti su ant pečių nešama amunicija.

Estafetė buvo skirta daugiau vaikams. Jiems pateiktas karinių kuprinių palengvintas variantas, kai vietoje 40 kg šios atrakcijos dalyviams buvo pasiūlyta keturių kilogramų svoris. Dalyviai nuo starto linijos bėgo iki kliūties, kur pasiėmus ginklą tęsė trasos įveikimą iki kito stabtelėjimo. Čia, padėjus ginklą, dalyviams teko paimtą granatą ir nuotolio pabaigoje ją įdėti į šalmą. Sudėjus tris granatas, grįžtant atgal teko prigriebti ir paliktą ginklą.

Be šių karinių atrakcijų, eilė vinguriavo prie karių, kurie vaikams kareivišku kamo kremu maskavo veidus.

Šios šventės dalyviai, kariai bei svečiai galėjo pasiklausyti ir įvairių Jonavos kultūros centro kolektyvų pasirodymo, tarp kurių koncertavo kunigaikščio Vaidoto muzikos grupė. Nors vėliau šventinę nuotaiką kiek temdė prasidėjęs lietus, bet tai nesutrukdė bendravimui, koncertui, karinėms rungtims...

GYTIS RAMANAUSKAS