Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Jonavos gatvėmis važinės elektra varomas autobusas

Trečiadienis, 03 May 2017 09:07 Parašė 

Jonaviečiams elektra varomas autobusas – ne naujiena: dar 2013-ųjų rugsėjį Santarvės aikštėje buvo pristatyta Lietuvoje surinkta ekologiška transporto priemonė. Tada miesto gyventojai keturias dienas džiaugėsi gatvėmis riedančiu demonstraciniu elektrinio autobuso modeliu: jis buvo išbandytas miesto maršrute Nr. 3 „Senelių pensionas – Rimkai“.

Praėjusį antradienį UAB „Jonavos autobusai“ pristatė elektra varomą Lenkijos gamybos (2017 m.) autobusą SOLARIS URBINO 12 ELECTRIC. Jame – 32 sėdimos vietos, o iš viso važiuoti gali 60 žmonių. Kaip sakė bendrovės direktorius Otaras Urbanas, žemagrindis autobusas pritaikytas miestui ir visą savaitę jonaviečius veš 3-iuoju ir 9-uoju maršrutais, taip pat gyventojus pavėžės ir iki Ruklos miestelio.

Bet, prieš „artimiau susipažįstant“ su naująja susisiekimo priemone, UAB „Jonavos autobusai“ direktorius paprašė laikinai einančio savivaldybės mero pareigas Eugenijaus Sabučio ištraukti pirmųjų akcijos nugalėtojų anketas.

Primename, kad bendrovė iki 2017 m. gruodžio 31 d. organizuoja akciją laimėti miesto mėnesinį bilietą (reikia per vieną kalendorinį mėnesį surinkti 10 vnt. miesto maršrutų vienkartinių bilietų arba vieną miesto mėnesinį bilietą) arba priemiesčio mėnesinį bilietą (reikia per vieną kalendorinį mėnesį surinkti 10 vnt. vienkartinių to paties priemiesčio maršruto bilietų arba vieną priemiesčio maršruto mėnesinį bilietą), o užpildytą dalyvio anketą su prie jos prisegtais atitinkamo mėnesio bilietais įmesti į Jonavos autobusų stoties laukiamojoje salėje esančią akcijos dėžę.

Fortūna lėmė, kad gegužės mėnesį nemokamą miesto mėnesinį autobuso bilietą važiuoti visais miesto maršrutiniais autobusais kalendorinėmis dienomis laimėjo Violeta Trimonienė, o mėnesinį bilietą važiuoti vienu priemiesčio maršrutu kalendorinėmis dienomis – Danutė Grušmienė.

Išbandyti autobusą SOLARIS URBINO 12 ELECTRIC atvyko ne tik rajono vadovas Eugenijus Sabutis, bet ir rajono Tarybos narė, UAB „Jonavos autobusai“ stebėtojų tarybos pirmininkė Marijona Širvelienė, administracijos direktorius Valdas Majauskas, jo pavaduotoja Vijolė Šadauskienė.

„Solaris Bus and Coach Latvia“ Lietuvos regiono vadovas Donatas Mačiulis pasidžiaugė galimybe šią ekologišką transporto priemonę ne tik pristatyti jonaviečiams, bet ir išgirsti apie ją atsiliepimų. „Lietuvoje dar niekas neeksploatuoja elektra varomų autobusų, kol kas tik „žvalgybinė stadija“, – sakė Donatas Mačiulis.

Elektra varomų autobusų kaina apytiksliai – nuo 350 tūkst. eurų. Po Jonavą važinėjančio SOLARIS URBINO 12 ELECTRIC vertė – apie 420 tūkst. eurų. Tokie autobusai („Solaris“ išvysto iki 80 km /val. greitį) labai tinka mūsų kompaktiškam miestui, ypač važiuojant per miegamuosius rajonus: ekologiška transporto priemonė nekelia jokio triukšmo.

Ateityje, jei bus galimybė pasinaudoti Europos Sąjungos fondo lėšomis (kol kas tai derinama Vilniuje), planuojama organizuoti viešuosius pirkimus ir įsigyti elektra varomų autobusų.

O kol kas – „Esu tylus ir saugau gamtą“ – taip save bėgančia eilute pristato autobusas SOLARIS URBINO 12 ELECTRIC, kuriuo jonaviečiai važiuos iki gegužės 10 dienos.

Karolina VIČIŪTĖ