Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

„Darom“ neaplenkė ir mūsų rajono

Antradienis, 25 April 2017 10:24 Parašė 

„Darom ir gamta tau padėkos!“ – tokiu šūkiu šeštadienį pasitiko didelė dalis lietuvių, pilietiškai nusiteikusių susitvarkyti aplinką. Nors oras buvo permainingas, tačiau tai nesutrukdė sėkmingai įvykti jau dešimtąjį kartą organizuojamai akcijai „Darom“.

Skaičiuojama, kad „Darom“ dalyvių skaičius šiemet panašus kaip ir pernai – apie ketvirtadalis milijono. Šis skaičius apima ne tik pačią akcijos dieną, bet ir tuos, kurie balandį – švaros mėnesį – prisijungė prie „Darom“ iniciatyvos įgyvendinimo.

Jonavos rajono savivaldybėje balandžio 18–22 d. vykusioje akcijoje dalyvavo apie 1819 dalyvių: kaimiškose seniūnijose – 1173 gyventojai, Jonavos miesto seniūnijoje – 646.
Aplinkos švarinimo akcijoje aktyviai dalyvavo rajono ugdymo įstaigos: „Lietavos“ pagrindinė ir Panerio pradinė mokyklos, J. Vareikio progimnazija, Panoterių P. Vaičiūno ir Upninkų pagrindinės mokyklos, taip pat Jonavos vaikų globos namai, Neįgaliųjų veiklos centras, labdaros ir paramos fondas „Iššūkis jaunimui“, Chemikų veteranų klubas, rajono Savivaldybės administracija, UAB „Binčis“, garažų bendrija „Rimkai“, jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritas stalas“, Jonavos rajono policijos komisariatas ir kt.

Akcijos metu surinktos atliekos buvo rūšiuojamos. Iš viso surinkta:

- mišrių komunalinių atliekų – 20,40 t;

- naudotų padangų – 1050 vnt.;

- didelių gabaritų atliekų – 46,50 m3;

- statybinių atliekų – 17,50 m3;

- bioskaidžių atliekų – 3,92 t;

- automobilių detalių – 1,4 t;

- šiferio atliekų – 13,45 m3.

Akcijos metu surinktos atliekos buvo rūšiuojamos. UAB „Jonavos paslaugos“ visas surinktas mišrias komunalines atliekas išvežė į Zabieliškio mechaninio atliekų rūšiavimo įrenginį (Kėdainių r.), bioskaidžias atliekas – į UAB „Verslo vizijos“ rūšiavimo įrenginį; didelių gabaritų, statybines ir kitas atliekas – į Jonalaukio k. esančią didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę.

Mus supančiai aplinkai neliko abejingi ir Mechanizuotos pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ kunigaikščio Vaidoto mechanizuoto pėstininkų bataliono kariai. Balandžio 19-ąją jie ėmėsi iniciatyvos globoti ir tvarkyti valstybės saugomą Mažųjų Žinėnų piliakalnį (Kulvos sen.): šalino sausuolius, vėjovartas, savaiminius atvašynus, valė piliakalnio teritoriją. Šia gražia iniciatyva atsiliepta į Lietuvos archeologijos draugijos kvietimą ieškoti galimybių rengti piliakalnių tvarkymo talkas ir proginius renginius ant piliakalnių, esančių netoli Krašto apsaugos savanorių pajėgų dislokacijos vietų.

Pasak Kultūros paveldo departamento atstovų, toks rūpestis piliakalniu ne tik prisideda prie jo išsaugojimo ir Jonavos krašto istorijos puoselėjimo, bet tai – ir puikus pavyzdys, kaip galima prisidėti prie Piliakalnių metų, kuriuos minime 2017-aisiais, renginių ir artėjančio Lietuvos nepriklausomybės šimtmečio minėjimo.


„Alio Jonavos“ inf.