Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Sportas

Mažieji šaškininkai varžėsi rajoniniame turnyre

Pirmadienis, 24 April 2017 08:52 Parašė 

Lopšelyje – darželyje „Saulutė“ įvyko Jonavos rajono ugdymo įstaigų 5-7 m. amžiaus vaikų šaškių turnyras „Baltieji pradeda...“.

Šaškės – patrauklus stalo žaidimas, „proto mankšta“ – padeda įgyti naudingų gyvenimui įgūdžių. Vaikai išmoksta vertinti ir valdyti situaciją, ieškoti geriausių sprendimų, spręsti uždavinius, dorai rungtyniauti.

Daugiau nei prieš dešimtmetį, šiame lopšelyje-darželyje vaikučiai gan intensyviai žaisdavo šaškėmis, todėl buvo sumanyta turnyrus organizuoti pačioje įstaigoje. Kadangi, varžėsi pilna salė vaikučių, buvo nuspręsta pasikviesti ir draugų iš kitų darželių ar mokyklų. Šia sporto šaka susidomėję ir dabar nepraleidžia galimybės pasivaržyti tarpusavyje.

Renginio organizatoriai – l/d „Saulutė“ pedagogės – džiaugėsi ugdymo įstaigų aktyvumu. Turnyre dalyvavo net 10 įstaigų vaikai iš lopšelių-darželių „Lakštingalėlė“, „Saulutė“, „Pakalnutė“, „Dobilas“, „Žilvitis“, Šveicarijos „Voveraitė“ bei pagrindinės mokyklos priešmokyklinio amžiaus vaikučiai, Ruklos „Pušaitė“, mokyklos-darželio „Bitutė“, „Panerio“ pradinės mokyklos mažieji šaškininkai.

Turnyro metu būsimieji didmeistriai bandė netikėtais manevrais bei kombinacijomis laimėti kuo daugiau pergalių. Draugišką žaidimą stebėjo ir teisėjavo treneris Aleksandras Fomkinas, priminęs vaikučiams taisykles, kurias mažieji teigė žinantys labai gerai. Šiemet tarpusavyje varžėsi ir taškus į komandinę įskaitą rinko pačios pedagogės.

Įstaigų komandos stojo į kovas ne tik asmeninėse dvikovose, bet kiekvienas taškas buvo auksinis, siekiant komandinės sėkmės. Kūno kultūros ir sporto centro įsteigtais prizais džiūgavo daugelis dalyvių, prizininkais tapo nemažas būrys būsimųjų sportininkų. Visgi, verta paminėti pačius geriausius, kurie tapo nugalėtojais ir jų gretose buvo praėjusiais metais taip pat lipusių ant prizininkų pakylos.

Penkiamečių grupėje solidžiai su varžovais žaidė ir pirmąsias vietas iškovojo Jokūbas Jakučinskas („Dobilas“), Domas Stulpinas („Saulutė“), Domas Trumpickas („Voveraitė“), Jokūbas Rimolaitis („Voveraitė), Vytis Pranckevičius (Panerio pradinė).

Antroje, 6-7 metų, grupėje taip pat netrūko atkaklių dvikovų ir nugalėtojais tapo Goda Judenytė („Dobilas“), Linas Laurinavičius (Panerio pradinė), Džiugas Purvinis („Pakalnutė“), Tomas Štendelis („Saulutė“), Gvidas Norvilas („Lakštingalėlė“), Domas Šadlauskas („Saulutė“), Danielius Kuznecovas („Saulutė“).

Savo sumanumą demonstravusių pedagogių gretose nepralenkiama buvo vaikų lopšelio- darželio „Saulutė“ auklėtoja Jolanta Martinkienė bei vieno iš vaikučių tėvelis Tomas Laurinavičius, atstovavęs Panerio pradinę mokyklą.

Susumavus visus rezultatus, buvo paskelbtos ir geriausios komandos. Jau kelis metus iš eilės šeimininkai neleidžia svečiams išsivežti daug pergalių. Būtent pajėgiausia šaškių komanda ir tapo l/d „Saulutė“ vaikučiai. Antrąją vietą iškovojo l/d „Dobilas“, o trečioji vieta atiteko Panerio pradinės mokyklos komandai.

Šis turnyras buvo tik kojų apšilimas prieš dar rimtesnes varžybas, kai l/d „Saulutė“ gegužės 18 d. vyks šeštasis respublikinis šaškių turnyras.

GYTIS RAMANAUSKAS