Paskelbtas Miesto naujienos

Valstybinė žemė – visiems

Antradienis, 11 April 2017 11:01 Parašė 

Į Saugaus eismo komisiją (SEK) kreipėsi Žeimių tako g. 9-o namo gyventojas Aleksandras B. su prašymu leisti šalia namo aikštelėje pažymėti vietą automobiliui statyti (neįgaliojo ženklas). Komisijos (pirmininkas – Erlandas Andrejevas) nariai neprieštaravo prašymui, jis perduotas Jonavos miesto seniūnijai.

A. Kulviečio g. 18-o namo gyventojai skundėsi dėl problemų statant automobilius aikštelėje, nes jiems skirtas vietas užima aplinkinių namų gyventojai, ir prašė leidimo sužymėti rezervuotas vietas ir įrengti ženklinimą, jei tai būtina.

Prašymui nepritarta, nes žemė yra valstybinė, todėl automobilių aikštelės – bendro naudojimo: rezervuoti vietas tik A. Kulviečio g. 18-o namo gyventojams nėra teisinio pagrindo.
Dėl saugaus eismo priemonių įrengimo Upninkų k. Darbininkų ir Jaunystės g. į SEK kreipėsi upninkietė Vita F.: prašoma įrengti greitį iki 20 km/val. ribojantį ženklą ir kalnelius keliose minėtų gatvių vietose. Komisija nutarė perduoti prašymą Upninkų seniūnijos seniūnui dėl greičio ribojimo kalnelių įrengimo, bet nepritarė greičio ribojimo iki 20 km/val. ženklo įrengimui.

Rajono Policijos komisariatas pateikė prašymą dėl eismo sąlygų, kai vyksta renginiai Jonavos sporto arenoje. Po renginių nesaugu kirsti Žeimių g., nes artimiausia perėja yra tik už 300 m. Daugelis pėsčiųjų eina per automobilių aikšteles ir per išvažiavimą iš jų. Atsižvelgus į susidariusią situaciją (kol neįrengtas pėsčiųjų tiltas virš Žeimių g.), pateikti trys pasiūlymai: pasibaigus renginiui, apriboti transporto priemonių išvažiavimą iš automobilių stovėjimo aikštelių, kol iš renginio saugiai išeis pėsčiomis atėję žiūrovai. Tai galima padaryti įrengus pakeliamus užtvarus prie abiejų įvažiavimų į aikštelę ir areną.

Eismą padėtų reguliuoti pareigūnai; įrengti stacionarius apsauginius atitvarus (tvoreles) Žeimių g. prie važiuojamosios dalies krašto į abi kelio puses nuo sankryžos su Kosmonautų g., taip pat ir nuo į (iš) važiavimo į automobilių aikštelę ir areną sankirtos su Žeimių g.; eismą take, vedančiame nuo arenos link Joninių slėnio, apriboja kelio ženklas „Dviračių takas“, kuris leidžia važiuoti tik dviračiais. Pėsčiųjų eismas šiuo taku yra draudžiamas, tačiau į renginius ir iš jų šiuo taku eina žmonės. Tai – artimiausias kelias, vedantis į Rimkų mikrorajoną. Tikslinga kelio ženklą „Dviračių takas“ keisti ženklu „Pėsčiųjų ir dviračių takas“. Taip pat Jonavos policijos komisariatas atkreipė dėmesį į tai, kad nuo Joninių slėnio pusės ženklo, ribojančio eismą, nėra.
Po diskusijų SEK nutarė: kol nėra techninių priemonių automobilių judėjimui apriboti, eismą ir pėsčiųjų srautus masinių renginių Jonavos sporto arenoje metu turėtų reguliuoti policijos pareigūnai. Miesto seniūnijai pavesta nukabinti kelio ženklą „Dviračių takas“ take, vedančiame nuo arenos link Joninių slėnio.

SEK posėdžio metu svarstytas ir dar vienas Jonavos rajono policijos komisariato prašymas dėl eismo sąlygų Kosmonautų g., nes gatvė paženklinta priešingų krypčių eismo srautus skiriančia siaura ištisine horizontalaus ženklinimo linija ir vietomis – siaura brūkšnine horizontalaus ženklinimo linija, žyminčia įvažiavimo į kelią (išvažiavimo iš kelio) vietą. Šioje gatvėje vairuotojai pažeidžia Kelių eismo taisykles (KET), automobilius stovėti palikdami esant mažesniam nei 3 m atstumui iki ženklinimo linijos (už šiuos pažeidimus numatytos baudos ir teisės vairuoti atėmimas). Kosmonautų g. vairuotojai apvažiuoja stovinčias, ne važiuojančias transporto priemones, tačiau jie kerta priešingų krypčių eismo srautus skiriančią siaurą ištisinę horizontalaus ženklinimo liniją, tuo pažeisdami KET.

Policijos komisariatas siūlė Kosmonautų g. pradžioje ir pabaigoje (nuo Žeimių iki Lietavos g.) įrengti ženklus „Lenkti draudžiama“, kai tokių kelio ženklų galiojimo zona būtų per visą Kosmonautų g. Priešingų krypčių eismo srautus skiriančią siaurą ištisinę horizontalaus ženklinimo liniją tikslinga panaikinti. Vairuotojai, nepažeisdami KET, galėtų apvažiuoti stovinčias transporto priemones, bet būtų draudžiama lenkti važiuojančias. Transporto priemonių sustojimą ir stovėjimą tikslinga apriboti kelio ženklais su papildomomis lentelėmis, nurodant tų ženklų galiojimo zoną.

Ir šiuo klausimu ilgokai diskutuota, kol SEK nutarė pritarti Kosmonautų g. žymėjimui punktyrine linija, įrengiant kelio ženklus „Sustoti draudžiama“ miesto seniūnijos parinktose vietose.
VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centras kreipėsi dėl galimybės saugiai patekti į patalpas Chemikų g. 136, nes šaligatvis būna užstatytas transporto priemonėmis. Taip pat prašoma aikštelėje prie LASS patalpų pažymėti vietas, skirtas neįgaliųjų automobiliams.

SEK VšĮ Kauno ir Marijampolės regionų aklųjų centrą informavo, kad rajono biudžete yra numatytos lėšos infrastruktūrai gerinti prie Chemikų g. 136 pastato, tuo pačiu bus atsižvelgta ir į prašymą.

Lietavos g. 3-io namo gyventojos Marijos N. nuomone, aplinkinių namų gyventojai jaučiasi nesaugiai, pereidami Lietavos ir Kosmonautų g. sankryžą, nes automobiliai iš Lietavos g. abiejų pusių į Kosmonautų g. suka dideliu greičiu, o ten nėra pėsčiųjų perėjos. Per minėtą sankryžą eina pėstieji pasivaikščioti su vaikais naujai įrengtu Lietavos g. šaligatviu. Be to, čia eina ir moksleiviai į „Lietavos“ pagrindinę mokyklą. Prašoma komisijos išnagrinėti galimybę minėtoje sankryžoje įrengti pėsčiųjų perėją.

SEK informavo Mariją N., kad, įgyvendinant Lietavos g. rekonstrukcijos projektą, bus sprendžiamas ir pėsčiųjų perėjos įrengimo klausimas.

SEK narys Edmundas Mulokas pastebėjo, kad tarp Viešosios bibliotekos ir sankryžos su Vasario 16-osios g., norint sukti į dešinę, reikia įrengti ženklą „Sustoti draudžiama“, nes čia sustatyti automobiliai užstoja matomumą. E. Andrejevas priminė, kad šioje sankryžoje ateityje numatoma įrengti žiedinę sankryžą.

Komisijos nariai neprieštaravo E. Muloko siūlymui ir pritarė ženklo „Sustoti draudžiama“ įrengimui atkarpoje tarp Viešosios bibliotekos ir sankryžos su Vasario 16-osios g.

Karolina VIČIŪTĖ