Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

Saugaus eismo komisijos posėdyje: Lauks tyrimo rezultatų

Trečiadienis, 05 April 2017 11:08 Parašė 

Neseniai vykusio Saugaus eismo komisijos (SEK) – pirmininkas Erlandas Andrejevas – posėdžio metu ne tik svarstyti įmonių, gyventojų prašymai, bet ir SEK narių pasiūlymai

„Po greičio valdymo priemonių pilotinio projekto įgyvendinimo Kauno g. atsirado projekte nenumatytas ašies ženklinimas horizontaliuoju. Įrengtas horizontalusis ženklinimas vairuotojams sudaro klaidingą dviejų eismo juostų įspūdį. Taip pat horizontalusis ženklinimas tamsiuoju metu didina automobilių eismo komfortą, todėl skatina važiuoti greičiau. Šis ženklinimas visiškai nesiderina su greičio mažinimo priemonių pilotinio projekto koncepcija ir idėja, todėl turėtų būti kaip tik įmanoma skubiau pašalintas“, – sakė Kelių ir transporto tyrimo instituto Saugaus eismo skyriaus viršininkas, SEK narys Mindaugas Katkus.

SEK nutarė kreiptis į VĮ „Kauno regiono keliai“ dėl minėto ženklinimo pašalinimo.

M. Katkus taip pat atkreipė dėmesį, kad Darbininkų ir Fabriko g. sankryžoje egzistuoja standartinė ir labai nesaugi situacija, kuri kelia didelę eismo įvykių riziką: dangos ženklinimas vairuotojui diktuoja klaidingą eismo pirmumo suvokimą sankryžoje, nes šalutinio kelio trasa yra paženklinta ženklinimo linijomis, o pagrindinio kelio trasa nepaženklinta ženklinimo linijomis (turėtų būti atvirkščiai).

Miesto seniūnijos seniūnas įpareigotas, atliekant gatvių ženklinimo darbus, pasirūpinti ir Fabriko g. ženklinimu.

Į SEK kreipėsi vieno sklypo savininkas. Jis skundėsi, kad nuolat užstatomas įvažiavimas į jo sklypą iš P. Vaičiūno g., ir prašė patarimo, kaip to išvengti.
E. Andrejevas siūlė kviesti pareigūnus, kai tik užstatomas įvažiavimas. Be to, gyventojas galėtų įsirengti ir informacinį ženklą, kad vairuotojai atkreiptų dėmesį.
SEK pritarė E. Andrejevo pasiūlymui ir rekomendavo, pastebėjus užstatytą įvažiavimą, iškart kviesti policijos pareigūnus, kad pažeidėjai būtų sudrausminti.
Į SEK kreipėsi Chemikų g. 112 namo bendrijos valdybos narys Raimundas M.: „Prieš keletą metų namo kieme Jonavos rajono savivaldybė padėjo įrengti ir išasfaltuoti 18 vietų automobilių aikštelę, prie kurios įrengimo savo lėšomis prisidėjo ir mūsų namo bendrija. Aikštelei apšviesti ir tamsiuoju paros metu pėsčiųjų saugumui užtikrinti bendrija savo lėšomis sumontavo LED šviestuvus. Pastebėjome, kad automobilių aikštele naudojasi aplinkinių namų transporto priemonių savininkai, nors vietų neužtenka net mūsų 30 butų namo gyventojams. Ar galima prieš įvažiavimą į kiemą pastatyti informacinį ženklą, kad aikštelė skirta tik Chemikų g. 112 namo gyventojams?“

Prašymui nebuvo pritarta, nes žemė – valstybinė, todėl automobilių aikštelės yra bendro naudojimo: įrengti ženklą „Tik Chemikų 112 namo gyventojams“ nėra teisinio pagrindo.
Beveik 40 parašų surinkę Žalgirio, Joninių, Erdvės, Laisvės Baltųjų Plukių ir kitų gatvių gyventojai nori atkreipti dėmesį į P. Vaičiūno g. (P. Vaičiūno ir Žalgirio g. / Chemikų ir P. Vaičiūno g. sankryža) esančią pėsčiųjų perėją. Per ją eina mokiniai iš Raimundo Samulevičiaus, Justino Vareikio progimnazijų, Senamiesčio gimnazijos bei ikimokyklinukai. Šioje sankryžoje eismas labai judrus, vairuotojai kartais viršija leistiną greitį. Ypač sudėtinga pereiti piko valandomis, nes eismas vyksta iš keturių pusių. Neseniai šioje perėjoje buvo partrenktas paauglys.
Pėstieji, einantys Žalgirio, Erdvės ir Laisvės g., nesijaučia saugūs, nes nėra įrengti šaligatviai. Taip pat ir išėjus iš Erdvės ir Laisvės g.: palei judrią P. Vaičiūno g. nėra nei šaligatvio, nei pėsčiųjų perėjos.

Norėdami apsaugoti savo vaikus nuo skaudžių nelaimių, gyventojai prašo bent sankryžoje ties P. Vaičiūno ir Žalgirio g. įrengti saugumo salelę su greičio mažinimo kalneliais.
Miesto seniūnas Povilas Beišys paaiškino, kad šiuo metu yra perkama paslauga – eismo sąlygų šioje gatvėje analizė. Bus atliekamas P. Vaičiūno g. tyrimas: tirs transporto priemonių, pėsčiųjų srautus ir automobilių greitį. Turint tyrimo rezultatus, bus galima numatyti saugaus eismo priemones, taip pat ir vietas, kuriose jos bus įgyvendintos. Seniūnijos planuose – ir šaligatvio įrengimas. Pasak seniūno, tyrimas truktų apie 2–3 savaites.

SEK nutarė klausimą pakartotinai svartyti kitame posėdyje, gavus išsamaus eismo sąlygų tyrimo P. Vaičiūno g. rezultatus ir specialistų išvadas.
Kokie SEK dar buvo svarstyti klausimai ir priimti sprendimai, skaitykite kitame „Alio Jonavos“ numeryje.

Karolina VIČIŪTĖ