Paskelbtas Aktualijos

Ministrai ir kariuomenės vadas Rukloje stebėjo NATO kovinės grupės ir Lietuvos karių pratybas

Trečiadienis, 29 March 2017 16:23 Parašė 

Kovo 28 d., išvakarėse, kai Lietuva minės 13-ąsias Lietuvos įstojimo į NATO metines, Rukloje lankėsi Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis. Jį vizito metu lydėjo krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis ir Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku. Į Ruklą taip pat buvo atvykęs ir NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas pulkininkas Jacob S. Larsen.

„Didžiuojuosi, kad Lietuva jau 13 metų yra stipriausio Aljanso dalimi. Narystė NATO yra mūsų saugumo garantas ir šalies pripažinimas. Vertiname visų draugų, kurie lydėjo Lietuvą integruojantis į NATO ir priimant svarbius sprendimus, indėlį. Tačiau svarbiausia grandis šioje eilėje esate Jūs – kariai, pasirinkę tarnauti Tėvynei ir ginti Aljanso interesus. Jūsų dėka galime jaustis saugūs“, – dėkodamas Lietuvos ir užsienio kariams už tarnybą sakė premjeras S. Skvernelis.

Lietuvos Vyriausybės vadovui buvo pristatyta Lietuvos kariuomenė, jos uždaviniai ir funkcijos, taip pat Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje dislokuotos NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės veikla. Delegacija susitiko su šios kovinės grupės vadovybe, Lietuvos ir tarptautinio bataliono kariais.

Po NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės ir JAV karių technikos apžiūros delegacija vyko į Gaižiūnų poligoną, kur stebėjo bendros NATO priešakinių pajėgų bataliono ir Lietuvos karių operacijos epizodą.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Rukloje pradėta dislokuoti šių metų sausio pabaigoje, kai į į ją atvyko kovinei grupei vadovaujančios Vokietijos kariai. Prie kovinės grupės jau yra prisijungę belgų, olandų kariai, gegužę atvyks ir kariai iš Norvegijos.

Lietuvoje dislokuojamą NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinę grupę nuolat sudarys štabas ir štabo kuopa, aprūpinimo kuopa ir trys keturios kovinės kuopos. Be to, bus suformuoti įvairūs kovinės paramos vienetai.

Lietuva ypač vertina Vokietijos ir kitų sąjungininkų pastangas, kuriomis siekiama stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą Baltijos šalių regione.

NATO priešakinių pajėgų buvimas Lietuvoje – tai aiškus Aljanso solidarumo ir pasiryžimo ginti NATO teritoriją nuo bet kokio potencialaus agresoriaus demonstravimas.

Plačiau apie Ministro Pirmininko vizitą LRVK psl:

http://ministraspirmininkas.lrv.lt/lt/naujienos/istojimo-i-nato-isvakarese-premjero-padeka-sali-saugantiems-kariams 

Nuotraukų autorius – Alfredas Pliadis