Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Jonavoje – R. Savicko paroda

Antradienis, 28 March 2017 10:15 Parašė 

Nuotaikingu Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai skirtu renginiu Jonavos krašto muziejuje atidaryta žymaus menininko Raimondo Savicko naujausių darbų paroda, kuri veiks iki balandžio 10 d. Parodos atidarymo metu Jonavoje apsilankė net keletas mūsų šaliai nusipelniusių žmonių – atvyko pats menininkas, taip pat Kovo 11-osios Akto signataras Vytautas Plečkaitis, o žymi dainininkė, tarptautinių konkursų laureatė Sigutė Trimakaitė surengė spalvingą solo koncertą.

Savickų pavardė žinoma ne tik lietuviškoje, bet ir tarptautinėje meno arenoje. Tai net kelios menininkų kartos, garsinančios Lietuvą visame pasaulyje. Raimondo tėvas – garsusis dailininkas Augustinas Savickas, senelis – rašytojas, kūrybos kelią pasirinko ir dailininkų aplinkoje užaugusi R. Savicko dukra. 1988 m. R. Savickas tapo Lietuvos dailininkų sąjungos nariu ir nuo to laiko surengė daugiau kaip trisdešimt personalinių tapybos parodų Lietuvoje ir užsienyje – Danijoje, Olandijoje, Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, Estijoje, Baltarusijoje, Švedijoje, buvo daugiau kaip pusšimčio grupinių parodų dalyvis. 1994 m. dailininkas Vilniuje atidarė savo vardo galeriją, kur eksponuojami ne tik šio tapytojo, bet ir kitų garsių šiuolaikinių menininkų, tarp jų – ir jonaviečių, darbai. 2000 m. šioje galerijoje įkurta pirmoji Lietuvoje dailės mokykla suaugusiesiems.

Tapyba nėra vienintelė sritis, kurioje pasižymėjo šis aktyvus kūrėjas ir visuomenininkas. Menininkas buvo daugelio pilietinių akcijų prieš Rusijos ekonominę blokadą ir karinę agresiją Gruzijoje organizatorius, taip pat aktyviai dalyvauja Ukrainos palaikymo kampanijoje eurointegracijos atžvilgiu, buvo vienas iš labdaringo dailės kūrinių aukciono Ukrainos kariams paremti organizatorių. Už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje šis menininkas 2016 m. Lietuvos Respublikos Prezidentės Dalios Grybauskaitės Vasario 16-osios proga apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi.

Jonavoje atidarytoje parodoje autorius pristato pastarųjų kelerių metų kūrinius miesto, žmogaus, jausmų temomis. Poetišką parodos pavadinimą „Ateinu“ padiktavo prieš beveik 40 m. jo sukurto eilėraščio eilės. Tuomet, vos baigęs humanitarinius mokslus Vilniaus universitete, menininkas dar dvejojo, kuriuo kūrybos keliu jam pasukti, tad keletą metų paskyrė poezijai. Galiausiai R. Savickas grįžo prie tapybos, išlikusios pagrindiniu užsiėmimu iki šiol.

Per daugiau nei tris dešimtis kūrybos metų R. Savicko stilius nepakito, yra lengvai atpažįstamas naujausiuose jo darbuose. Dailininko darbuose dominuoja ekspresionizmas, laisvas koloristinės tapybos braižas, pasikartojantys motyvai ir temos. Dailėtyrininkės Kristinos Stančienės teigimu, „tiek šio menininko aliejinės tapybos darbuose, tiek pastelių cikluose pastebima nusistovėjusi kompozicinė paveikslo struktūra – tai žmogaus figūra peizaže, dažniausiai urbanistiniame, romantiškų senų namų, bokštų, siaurų gatvelių apsuptyje. Nesvarūs, elegiški siluetai ir praeities paženklintas miestovaizdis R. Savicko kūriniuose visuomet yra susiję nematomu, tačiau juntamu ryšiu. Žmogus ir miestas čia iškyla kaip istorijos, laiko tėkmės, praeities ir ateities reliatyvumo, dvasinės praėjusių amžių ir mūsų dienų bendrystės metafora. Paprasti, neįmantrūs dailininko herojų gestai, pozos sugestijuoja ir ryšį tarp žmonių, kasdienišką bendravimą, meilę, artumą, susitikimo, pasimatymo netikėtumą ir džiugesį, antlaikišką, nematerialų būvį, kuriame įmanomas ir tylus pokalbis su seniai išėjusiais proseniais. Realybės ir fantazijos santykis čia paprastai yra subtiliai niuansuotas, balansuojantis tarp atpažįstamo ir menamo, labiau meninės, o ne gyvenimiškos tikrovės vaizdinio“.

Renata Kilinskaitė