Paskelbtas Aktualijos

Nepražiopsokite: savaitgalį įvedamas vasaros laikas

Penktadienis, 24 March 2017 11:21 Parašė 

Šį savaitgalį įvedamas vadinamasis vasaros laikas. Trečią valandą nakties iš šeštadienio į sekmadienį laikrodžių rodykles reikės pasukti vieną valandą pirmyn. Dėl to miegosime valanda trumpiau, tačiau dienomis bus ilgiau šviesu. Vasaros laikas galios septynis mėnesius – iki spalio pabaigos.

Teigiama, kad laikrodžio rodyklių sukiojimas leidžia ilgiau naudotis šviesiuoju paros metu, taupyti elektros energiją, būti darbingesniems. Tačiau medikai tvirtina, kad rodyklių sukiojimo sukeliamo streso neatperka ekonominis efektas. Prisitaikymas prie naujo laiko, pasak specialistų, užtrunka apie porą savaičių.

Laikas Lietuvoje, kaip ir visose ES valstybėse narėse, keičiamas dukart per metus, vykdant neribotai galiojančią ES direktyvą dėl vasaros laiko. Briuselis kas penkerius metus skelbia komunikatą, kuriame nurodomas tikslus vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafikas. Vasaros laikas kasmet įvedamas paskutinį kovo sekmadienį, pasukant laikrodžio rodyklę valanda prie į priekį, o atšaukiamas paskutinį spalio sekmadienį. Daugelis ES šalių vasaros laiką įsivedė praėjusio amžiaus 9-ąjį dešimtmetį.

„Alio Jonavos“ inf.