Paskelbtas Miesto naujienos

Vaikų maitinimas - po didinamuoju stiklu

Antradienis, 21 March 2017 10:45 Parašė 

Visiems ne tas pats, kuo ir kaip ugdymo įstaigose maitinami vaikai. Jei moksleiviai dar gali „pakelti vėją“ dėl neskanių ar nekokybiškų patiekalų, lopšelinukai ar darželinukai – vargu.

Kaip pasiekti, kad vaikai valgytų kokybišką ir sveiką maistą? Šia tema pirmadienį posėdį-diskusiją organizavo Sveikatos, ekologijos ir socialinių reikalų komiteto pirmininkė Birutė Platkauskienė bei savivaldybės administracijos vadovai – direktorius Valdas Majauskas ir jo pavaduotoja Vijolė Šadauskienė.

Pasitarime-diskusijoje dėl maisto produktų laboratorinių tyrimų Jonavos švietimo įstaigose atlikimo, siekiant užtikrinti, kad gaminamų patiekalų maistinė-energinė vertė atitiktų visus nustatytus reikalavimus, dalyvavo Jonavos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkė-valstybinė veterinarijos inspektorė Diana Daina Šutovienė, VšĮ Jonavos ligoninės direktorė Aldona Balutienė, Jonavos visuomenės sveikatos biuro direktorė Ina Osauskienė, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos sveikatos mokymo specialistė Janina Budrienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vytautas Žebrauskas, Aplinkos ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Rasa Raicevičienė bei šio skyriaus vyriausioji specialistė (savivaldybės gydytoja) Alina Lukauskienė.

Janina Budrienė informavo, kad patikrinimų metu paaiškėjo, jog savavališkai keičiamas meniu, o patiekalai, skirti vaikų nemokamam maitinimui, ypač sriubos, neatitinka keliamų reikalavimų. „Peršasi mintis, kad kas liko, tą ir sudėjo“, – emocingai kalbėjo sveikatos mokymo specialistė. Pasak Janinos Budrienės, pokyčių į gerąją pusę nėra. „Ar nekokybiška žaliava, ar virtuvės darbuotojų nesąžiningumas?“ – retoriškai klausė specialistė. Suveikia ir žmogiškasis faktorius: patikrinus vieną valgyklą, kitos jau laukia pasiruošusios, „pridėjusios į patiekalus, ko reikia ir ko nereikia“.

Nemažai akmenų krito į ugdymo įstaigų vadovų daržą. Pasak Vytauto Žebrausko, kai vienos kaimiškosios mokyklos buvusi direktorė pati kasdien ėjo į valgyklą, svėrė patiekalus, ragavo, – problemų dėl maisto kokybės nebekilo. Inos Osauskienės teigimu, kai kurie vadovai nenori pyktis su tiekėjais, nes yra renginiai, kartais reikia paramos...

Administracijos direktoriaus Valdo Majausko įsitikinimu, labiausiai trūksta vidinės kontrolės: ugdymo įstaigos vadovas privalo ne prašyti, o pareikalauti, kad būtų tiekiamas kokybiškas maistas, reiklesni privalo būti ir Visuomenės sveikatos biuro specialistai. „Kartu su Jonavos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba organizuosime neplaninius patikrinimus, esant trūkumams taikysime sankcijas tiekėjams. Netoleruosime paramos prašančius ugdymo įstaigų vadovus,“ – griežtai kalbėjo administracijos vadovas.

Išklausius visus pasisakymus, nuomones bei pasiūlymus, nutarta ugdymo įstaigose stiprinti vidaus kontrolę, įvardijant atsakingus asmenis; kartą per pusmetį Jonavos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuos savivaldybės administraciją apie atliktų patikrinimų rezultatus, o kartą per metus – ir Jonavos rajono savivaldybės tarybą. Taip pat bus dažniau organizuojami neplaniniai patikrinimai, kt.

Karolina VIČIŪTĖ