Paskelbtas Aktualijos

Įspėjimas tėvams: internete plinta savižudybes skatinantis žaidimas

Penktadienis, 17 March 2017 10:38 Parašė 

Pastaruoju metu Lietuvoje kilo sujudimas dėl vadinamojo „savižudybių žaidimo“. Jo dalyviais tampama prisijungus prie specialių grupių socialiniuose tinkluose ir užrašius atitinkamą raktažodį. Psichologai pataria atkreipti dėmesį į pasikeitusį vaiko elgesį ir kalbėtis, o kilus įtarimams, jog vaikas įsitraukė į pavojingą veiklą, kreiptis į policiją, kad ši surastų kurstytojus.

Plinta socialiniuose tinkluose
Rusijoje kilęs „žaidimas“ turi kelis pavadinimus – „Mėlynasis banginis“ (rus. sinij kit), „Tylus namas“ (rus. tichij dom), „Banginių jūra“ (rus. more kitov), „Pažadink mane 4.20“ (rus. razbudi menia v 4.20) ir kt. Jo dalyviais tampama prisijungus prie specialių grupių socialiniuose tinkluose ir paskelbus atitinkamą raktažodį.

Prašo žaloti save
Jaunuoliui, norinčiam pradėti „žaisti,“ tenka atlikti tam tikrą testą – grupės administratorius dalyviui užduoda kelis klausimus ir išsiaiškina paauglio psichikos būklę. Tuomet sulaukiama žinutės, kad „nebėra kelio atgal“, paaiškinamos „žaidimo“ taisyklės.

Į „žaidimą“ įsitraukę paaugliai per 50 dienų turi įvykdyti 50 užduočių. Pastarosios kelia šiurpą ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Dalis užduočių susijusios su savęs žalojimu: reikia išsipjaustyti ant rankos banginį, tam tikrus skaičius ir raides, smulkiais pjūviais susižaloti riešą, atsikelti 4 val. 20 min., užlipti ant stogo ir pastovėti, susitikti su kitais „žaidimo“ dalyviais, pasiklausyti keistos muzikos ir pan. Be to, kaip įrodymą privalu atsiųsti nuotrauką ar vaizdo įrašą.

Teigiama, jog paskutinę – 50-ąją – dieną reikalaujama, kad nepilnametis baigtų gyvenimą – nurodomi net būdai, kaip tai padaryti.
O bandantiems pasitraukti iš šio „žaidimo“ vaikams yra grasinama, kad bus susidorota su jų artimaisiais.

Laiku pastebėkime pavojaus ženklus
Specialistai pabrėžia, kad efektyviausias būdas išvengti artimųjų savižudybės – išmokti pastebėti pavojaus ženklus, tinkamai juos įvertinti ir priimti teisingą sprendimą.

Tad pastebėję, kad jūsų vaikas slepia rankas, naktimis keliasi, jo būklė tapo kritiška, jis atsiribojo nuo viso pasaulio, klausosi įtartinos muzikos, naktimis neišsimiega, sukluskite. Patikrinkite jo kompiuterį, o pastebėję, jog jis dalijasi grotelėmis # pažymėtais žodžiais apie banginį, tuojau pat imkite kalbėtis ir viską išsiaiškinkite. Tikrinkite jo socialinius tinklus – kokiose grupėse jis užsiregistravęs, su kuo bendrauja, kokiomis temomis kalbasi, kokią vaizdo medžiagą kelia į internetą. Tai pat svarbu reguliariai apžiūrėti vaiko kūną. Bet kokie sužalojimai gali būti grįsti šio žaidimo taisyklėmis.

Kad vaikas nepatektų į pavojingas grupes, psichologai pataria tėvams kuo daugiau su juo bendrauti, domėtis jo veikla, prašyti apie tai papasakoti. Tačiau visuomet prisiminkite, kad rėkimas, grasinimas ar griežtas reikalavimas kalbantis su paaugliu tikrai nepadės.

Tai – nusikaltimas
Specialistai pabrėžia, kad tokie „žaidimai“ ir siunčiamos užduotys iš tiesų gali stipriai paveikti jautrią vaiko psichiką, tačiau jokios mistikos juose nėra, o tokių „žaidimų“ ar vadinamųjų mirties grupių kūrėjai yra nusikaltėliai, kurie turi būti baudžiami už kurstymą nusižudyti. Todėl tėvai, pamatę, kad vaikai socialiniuose tinkluose įtraukti į pavojingą veiklą, turi kreiptis į policiją.

Teisės teorija kalba, kad sukurstymas nusižudyti gali pasireikšti įvairiai – skatinimu, lenkimu arba sąlygų sudarymu, kitokiu padėjimu žmogui nusižudyti. Sukurstymas yra tiek tais atvejais, kai mintį nusižudyti inicijavo kaltininkas, tiek tais, kai kaltininkas tik paskatino ar padėjo realizuoti paties nukentėjusiojo ketinimą, sumanymą nusižudyti. Toks sukurstymas gali pasireikšti ne tik intelektualiniu poveikiu – lenkimu, įkalbinėjimu, patarimais, bet ir fiziniais veiksmais – savižudybės priemonių parūpinimu, pritaikymu, kitų sąlygų nusižudyti sudarymu ar palengvinimu. Už tokį nusikaltimą numatomas laisvės apribojimas arba areštas, arba laisvės atėmimas iki 4 m.

„Alio Jonavos“ inf.

Pagalbos telefonai:

Psichologinės pagalbos tarnyba

Jaunimo linija* 8 800 28888 I–VII visą parą

Vaikų linija* 116 111 I–VII 11–21 val.

Vilties linija* 116 123 I–VII visą parą

Pagalbos moterims linija* 8 800 66366 I–VII visą parą

Linija Doverija* 8 800 77277 II–VI 16–20 val. 

Krizių įveikimo centras* 8 640 51555 I–V 16–20 val. VI 12–16 val.

Vaikų ir paauglių krizių intervencijos skyrius (8-5) 275 75 64 I–VII visą parą

*Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami.

Kartais mums būna sunku. Kartais net atrodo, kad viskas yra beviltiška ir nesinori gyventi. Bet visada galime palaukti valandą, dieną ar savaitę. Ir viskas pasikeis. Gyventi yra verta. Nes gyvenimas yra vienas, ir mes jo esame verti. Kiekvienas iš mūsų. Ir jei pamatome, kad kitam žmogui blogai, visada galime suprasti ir padėti. Gal tiesiog pabūti kartu. Išklausyti ir priimti. Tai yra teisinga.