Paskelbtas Sportas

Tradicinis sporto renginys paįvairintas patriotiška eisena

Pirmadienis, 13 March 2017 09:07 Parašė 

Jonavoje kovo 11-ąją jau dvidešimt aštuntąjį kartą vyko bėgikų šventė. Gilias tradicijas turintis bėgimas „Obeliskas A.Kulviečiui – Jonava“, sukviečia daugybę bėgimo entuziastų ne tik iš visos Lietuvos, bet šįkart šventėje dalyvavo ir NATO kariai iš JAV, Belgijos, Nyderlandų, Vokietijos. 1989 metų vasario 15 d. slaptai, su Lietuvos trispalve, būrelis Jonavos krašto bėgikų paminėjo šalies vardą. Būtent tai davė pradžią šiai populiariai sporto šventei.

Ši diena skirta ne tik paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, bet ir pabūti bendraminčių draugijoje bei save išmėginti bėgime. Puiki, sertifikuota 15 km trasa, patogi data, eilę metų iš eilės augančios bėgikų gretos šį renginį pavertė vienu didžiausia, svarbiausia pavasario bėgimo švente Lietuvoje. Jau ketvirtus metus iš eilės sporto mėgėjai galėjo dalyvauti sertifikuotoje trasoje.

Visgi, pasinaudoję gera proga pasitreniruoti ir patikrinti savo sportinę formą, atvyksta ne tik pavieniai dalyviai, bet ir su šeimomis. Šiemet šiek tiek pasikeitė ir trasų pasiūla, nes nebeliko 1 ir 2 km nuotolio neįgaliesiems. Tad įvairaus amžiaus sporto mėgėjai miesto gatvėmis galėjo įveikti 3,4 km nuotolį. Tradiciškai bėgimas buvo Lietuvos bėgimo taurės II etapo (pirmas vyko Kėdainiuose) varžybos bei įskaitinis šių metų Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos (LBMA) renginys.

Šių varžybų organizatoriai – Jonavos Kūno kultūros ir sporto centras, kartu su Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacija (LBMA), bėgimo klubu „Šviesos kariai“ bei VšĮ „Lietuvos bėgimo taurė“.

2017 metų Lietuvos bėgimo taurės varžybas sudaro 13 etapų skirtinguose Lietuvos miestuose: Kėdainiuose, Jonavoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje, Šėtoje, Elektrėnuose, Žasliuose, Biržuose, Plungėje, Pakruojyje, Rumšiškėse. Lietuvos bėgimo taurė – projektas, kuris vienas pirmų Lietuvoje į vieną bendruomenę sujungė kelis miestus, kelis bėgimus, kelis bėgimų organizatorius ir dauguma bėgimo profesionalų, mėgėjų ir entuziastų.

Šiais metais varžybose panoro dalyvauti rekordiškai didelis skaičius dalyvių. Ne visi užsiregistravę atvyko. 3,4 km nuotolyje finišo liniją kirto 171 bėgimo entuziastas, o 15 km – 426, nors užsiregistravusių per abu nuotolius buvo per septynis šimtus. Visgi, 15 km nuotolio finišavusiųjų skaičius žymiai viršijo pernai metų statistiką (323).

Šių varžybų nugalėtojai ir prizininkai buvo apdovanoti įvairiose amžiaus kategorijose. Ant prizininkų pakylos lipo ir ne vienas jonavietis. 3,4 km nuotolyje, „Liaudies bėgimo“ (1999 metų gimimo ir vyresni) moterų grupėje trečiąją vietą užėmė jonavietė, bėgimo klubo „Maratonas“ narė Juliana Romoslavskaja (0:15,53), nuo antrojoje vietoje buvusios Karinos Vasovaitės iš Šiaulių rajono „Lukas“ klubo atsilikusi 47 sek. (0:15,06). Šios grupės nugalėtoja tapo Ugnė Bagdžiūtė iš Alytaus „Dzūkija“ klubo (0:14,25). M13 grupėje (2003 metų gimimo ir jaunesni) taip pat ant trečios vietos laiptelio lipo dar viena „Maratono“ klubo sportininkė Greta Malinauskaitė (0:15,42), į priekį praleidusi Gabrielę Varnaitę iš Šiaulių „Stadija“ klubo (0:15,26) bei pirmosios vietos laimėtoją kėdainietę Ugnę Dirsytę (0:14,58).

Toje pačioje amžiaus grupėje (V13) puikiai pasirodė jonaviečiai jaunuoliai. Trečias distanciją baigė Gaudvydas Bielo-Petravičius (0:14,54), o antruoju finišavo bėgimo klubo atstovas Lukas Šaban (0:14,40). Nepralenkiamas buvo ir nugalėtoju tapo Klaudijus Kačkis iš Šiaulių rajono „Lukas“ klubo (0:13,41).

15 km nuotolyje Jonavos bėgimo entuziastų garbę apgynė BK „Maratonas“ atstovė Vilija Damašickienė, kuri vienintelė iš jonaviečių tapo prizininke šioje ilgiausioje atkarpoje. M50 (1958-1967 metų gimimo) grupėje V. Damašickienė iškovojo pirmąją vietą, nuotolį įveikusi per 1:07,18 ir nepilna minute aplenkė antroje vietoje likusią žymią šalies sportininkę, Kauno BMK atstovę Sadą Bukšnienę (1:08,05). Trečiąją vietą iškovojo šios lengvaatletės komandos draugė Audronė Borusienė (1:18,38).

Absoliučioje įskaitoje nugalėtoju tapo Justinas Beržanskis (0:47,46) iš Šiaulių bėgimo klubo „Stadija“, kuris beveik minute aplenkė raseiniškį Mindaugą Viršilą (0:48,50) bei nepilnomis dvejomis minutėmis greitesnis buvo už trečiąją vietą užėmusį sostinės atstovą Andrejų Jegorovą (0:49,32). Pagrindinėje įskaitoje apdovanojimų tradiciškai sulaukė ir 4-6 vietas užėmę lengvaatlečiai: Šiaulių rajono bėgimo klubo „Lukas“ atstovas Robertas Vališauskas (0:50,32), Švenčionių „Aitvaras“ klubo narys Modestas Dirsė (0:50,45) bei Tomas Bizimavičius (0:50,57) iš Kauno maratono klubo.

Tarp moterų greičiausia tapo J. Beržansko komandos draugė, šiaulietė Kamilė Vaidžiulytė (0:56,02), kuri bendroje įskaitoje buvo 22-oje vietoje. Antrą ir trečią vietas pasidalino Kauno maratono klubo sportininkės Loreta Kančytė (0:56,49) bei Vytautė Pabiržytė (0:57,03). Į prizininkų šešetą taip pat pateko vilnietė Loreta Petkevičienė (0:58,47), Kauno BMK atstovė Jovita Poškutė (0:59,51) ir Gintarė Vaiciukevičiūtė (1:00,04) iš Pabradės.

Susumavus visus 3,4 ir 15 km nuotolių rezultatus paaiškėjo, jog šeimininkai iškovojo 5 medalius. Geriausiai varžybose pasirodė ir daugiausiai apdovanojimų pelnė Šiaulių rajono „Lukas“ ir Šiaulių „Stadija“ klubai bei Kauno ir Vilniaus sportininkai.

Pasibaigus varžyboms ir finišą pasiekus paskutiniam dalyviui, prie savivaldybės jau buvo išsirikiavusi minia žmonių, kurie ruošėsi dalyvauti patriotiškoje eisenoje iki sporto arenos. Šioje eisenoje su trispalvėmis ir tautiškais akcentais tarp politikų ir gausybės Lietuvos bei NATO karių žygiavo įvairių mokslo įstaigų (darželių, mokyklų) atstovai, priešaky lydimi vairavimo mokyklos „Rigveda“ automobilių.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos proga, visus susirinkusiuosius sporto arenoje sveikino laikinasis rajono meras Eugenijus Sabutis. „Šiandien svarbiausias yra jūsų, sportininkų, apdovanojimas ir jūsų pagerbimas, - įžangoje kalbėjo E. Sabutis. – tačiau susirinkome ne vien tai. Šiandien mes švenčiame Nepriklausomybės atstatymą. Lietuvos Nepriklausomybę mes prisimename šiuo metu ne tik tylos minutėmis, ne tik giedodami himną, bet ir linksmai - sudalyvaudami tokiuose renginiuose“.

Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas, laikinai vykdantis Ruklos įgulos vado pareigas pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis pirmiausia padėkojo svečiams, NATO partneriams su buvimą kartu. „Brangūs svečiai, brangūs jonaviečiai, - šventiškai į susirinkusiuosius arenoje kreipėsi pulkininkas leitenantas. – Atminkime vieną, kad Lietuvos istorija yra kiekvieno mūsų širdyse. Kai mes kalbame – Tėvynė, meilė, patriotizmas – tai sakau visiems savo draugams ir artimiesiems, jeigu myliu žmoną, vaikus, jei gerbi draugus – tai turi Tėvynę ir turi už ką kovoti, turi už ką galvą padėti.

Šio bėgimo prizininkų apdovanojimas vyko sporto arenoje, tačiau prieš tai bėgikai, miestelėnai ir miesto svečia buvo pakviesti sudalyvauti patriotiškoje eisenoje Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Joje dalyvavo ir Lietuvos bei NATO kariai, įvairių miesto mokyklų ir darželių, organizacijų atstovai. Įspūdinga, su tautiška simbolika, beveik dviejų tūkstančių dalyvių eisena, judėjo nuo savivaldybės iki sporto arenos.

Arenoje vyko ne tik sportininkų apdovanojimas, bet ir kultūrinė programa. Joje be įvairiausių rajono kolektyvų pasirodymų. Šventę pradėjo Janinos Miščiukaitės meno mokyklos pučiamųjų orkestras (vadovas Tomas Poškus) bei orkestro šokių grupė (vadovė Daiva Aleksynienė), vėliau savo pasirodymus pristatė sportinių šokių klubas „Bonus“ (vadovas Sergejus Jefimenka), Politechnikos mokyklos merginų šokių grupė „NON-STOP“ (vadovė Rita Pilypienė). Susirinkę žiūrovai už pasirodymą dėkojo ir choro „Bel Canto“ (meno vadovas ir vyriausias dirigentas daktaras Egidijus Kaveckas) atlikėjams. Šis choras susibūrė vos prieš septynerius metus, bet jau spėjo pelnyti daugybę apdovanojimų.

GYTIS RAMANAUSKAS