Paskelbtas Sportas

Tradiciniame Žiemos diskgolfo čempionate – svečiai iš Lenkijos

Pirmadienis, 27 February 2017 09:31 Parašė 

Jau trečia kartą į Survilų sodybą suvažiuoja diskgolfo mėgėjai ir profesionalai, kad sudalyvauti Lietuvos diskgolfo žiemos čempionate. Kaip pernai, taip ir šiemet čempionatas įvardijamas kaip tarptautiniu. Praėjusiais metais nugalėtoju tapo svečias iš Estijos, o šiemet panoro dalyvauti du diskgolfininkai iš Lenkijos. Tarp 38 šios sporto šakos entuziastų tradiciškai varžėsi Vilniaus, Kauno, Zarasų ir Jonavos atstovai. Šiemet dalyviai buvo apdovanoti keturiose grupėse, kur rungtyniavo gan įvairaus amžiaus diskgolfo entuziastai. Nors antrąją varžybų dieną buvo apniukusi diena, tačiau pirmąją žaidėjai galėjo pasilepinti jau artėjančio pavasario saulute.

Varžybos vyko dvi savaitgalio dienas ir sportininkams teko tris kartus apeiti 18 krepšių ir po šių trijų etapų paaiškėjo grupių nugalėtojais ir prizininkai.

Jaunimo MJ2/FJ2 grupėje (gimę 2002 metais ir jaunesni) šįkart nepasisekė mažiesiems jonaviečiams ir prizai iškeliavo į kitus miestus. Šiose grupėje nepralenkiamas buvo Aidas Stončius iš Vilniaus diskgolfo klubo, kuris pajėgiausias buvo ir pernykščiame žaidime. Antrąją vietą iškovojo Zarasų diskgolfo klubo žaidėjas Motiejus Navickas, o trečioji vieta atiteko dar vienam sostinės atstovui Vėjui Ūseliui.

Moterų tarpe (FPO) atkakli kova vyko tarp trijų žaidėjų. Jau nieko savo rezultatais nestebina jonavietė Mireta Jurgelevičiūtė. Šveicariškė ir vėl nepaliko šansų savo varžovėms ir užtikrintai tapo nugalėtoja. Antrąją vietą pasiekė Ieva Navickaitė (Zarasų diskgolfo klubas), trečiąją vietą užėmė dar viena jonavietė Ieva Gogolevaitė.

Dar atkaklesnė kova užvirė tarp trijų pirmaujančių sportininkų MPM grupėje („Master“), kurioje varžėsi 40 metų ir vyresni dalyviai. Šeimininkų džiaugsmui, pirmosios vietos medaliu ir prizais pasipuošė jonavietis, Šveicarijoje gyvenantis Miroslavas Jurgelevičius. Šis diskgolfo entuziastas kartu su dukra Mireta šiame Žiemos čempionate savo grupėse tapo nugalėtojais ir patvirtino, kad Jonavos diskgolfininkų lygis auga. M. Jurgelevičiui pavyko aplenkti kitų dviejų didžiųjų miestų atstovus, kurie žengė koja kojon ir pasibaigus visiems trims etapams iškovojo po lygiai taškų. Visgi, antroji vieta atiteko kauniečiui Raimondui Mikalkėnui, o trečią vietą užėmė sostinės diskgolfo klubo atstovas Darius Gricius.

D. Griciaus reikšmė Lietuvos diskgolfui panaši, kaip Didžiojo kunigaikščio Gedimino – Vilniui. Pasak šio žaidėjo, diskgolfe yra daug gerų dalykų į vieną vietą – užburia skriejančio disko vaizdas, disko skriejimo pažinimas, jo suvaldymas, „susitarimas“ su vėju, žole, žemės paviršiumi, medžiais, krūmais. Žaidžiant diskgolfą nenustoji kurti, mokytis, valdyti savo emocijas, mintis. Smagu ir individualus varžymasis – šiame sporte nėra gynybos – varžovą gali paveikti tik savo geru žaidimu. Galiausiai – tai ir geras fizinis krūvis. Visada smagu matyti prieš žaidimą skeptiškai nusiteikusius, bet po rato vos kojas ar rankas kilnojančius naujokus.

Šis žaidimas užbūrė ir du jo sūnus, kurie kartu su tėvu tapo šio žaidimo šerdimi Lietuvoje. Pagrindinėje MPO (iki 40 metų) grupėje Gabrielius ir Pranciškus Griciai jau nebe pirmą kartą namo į sostinę parsivežė medalius. Šį kartą juos išskyrė dar vienas Vilniaus diskgolfo klubo sportininkas Mindaugas Pošius, tapęs antrosios vietos laimėtoju. Tuo tarpu Pranciškus iškovojo trečiąją vietą, o Gabrielius tapo čempionato nugalėtoju.

Po varžybų, antrąją dieną, vyko apdovanojimo ceremonija, kurioje prizais apdovanoti ne tik įvairių minėtų grupių prizininkai, bet ir atskirų rungčių geriausieji. Žaidėjus pasitempti suviliojo ir kai kurie prizai. Čempionato dalyviai varžėsi kas, taikliausi bus kiekviename krepšyje. Arčiausiai ar pirmu metimu į krepšį pataikęs žaidėjas gavo sau skirtus prizus. Įsimintiniausia kova vyko prie devintojo krepšio, kur Zarasų atstovui M. Navickui bei jonaviečiui Viliui Klimantavičiui iki tikslo pritrūko 58 cm, todėl, kaip arčiausiai iki krepšio numetę diską žaidėjai, abiems įteikti specialūs prizai. Gan solidus prizas laukė prie antrojo krepšio. Čia maždaug iš 85 metrų reikėjo pataikyti į krepšį vieninteliu metimu, kur nugalėtojas savaitei gautų galimybę naudotis automobiliu „Nissan Navara“. Visgi, pataikiusiųjų neatsirado.

Varžybų organizatoriai dėkingi šio čempionato rėmėjams („Nissan“, UAB „A grupė“, discsport.lt), kurie įsteigė dalyviams prizus. Pasak sodybos šeimininko ir vieno iš varžybų organizatoriaus Tado Survilos, šiemet laukia nemažai naujienų. Lietuvoje bus vykdomas ne tik šalies čempionatas, bet ir Taurės varžybos, kur sudarys penki etapai. Vienas jų vyks ir Survilų sodyboje. Diskgolfininkai tradiciškai varžysis ir Baltijos šalių čempionate.

GYTIS RAMANAUSKAS