Paskelbtas Miesto naujienos

Valstybės atkūrimo diena – mūsų visų šventė

Penktadienis, 17 February 2017 11:34 Parašė 
Valstybės atkūrimo diena – mūsų visų šventė R. Budrio nuotrauka

Matau daugybę dalykų, kuriuos mūsų šalyje reikėtų keisti. Ką galiu, darau aš pats, taip pat gerbiu tuos žmones, kurie nedejuoja reikalaudami dėmesio sau, o kažką daro dėl savo šalies. O svarbiausia – žinau, kad ši šalis, net ir su visais tais netobulais „galais“, man yra pati geriausia ir priimtiniausia. Su jos gamta, kur kasmet vasaros karščius pakeičia rudens auksas, o rudens pliurzę – žiemos baltos pusnys. Kur po žiemos kaskart linksmi upeliukai ir parskrendantys paukščiai parneša pavasarį, kur vasara sušildo upes ir ežerus, o ruduo dovanoja grybų. Kur žmonės kalba man suprantama kalba ir jų mintys bei siekiai man suprantami labiau nei kur kitur. Kur įstatymai ir visuotinai priimtos tvarkos labiau atitinka mano paties mentalitetą nei Norvegijoje, Rusijoje, Šveicarijoje ar kokiame Sudane. Lai gyvena jie laimingi, kaip jiems geriau ir patogiau, o aš džiaugiuosi, kad galiu gyventi čia, Lietuvoje. Ir tikiuosi, kad nei priešai, nei nepritekliai ar mano paties neišsipildę troškimai manęs iš čia neišvarys.
Vladas Pranevičius

Ketvirtadienį, kaip ir visa lietuvių tauta, jonaviečiai minėjo 99-ąsias valstybės atkūrimo metines. Lietuvos Taryba, vadovaujama daktaro Jono Basanavičiaus, 1918 m. vasario 16 d. Vilniuje pasirašė Nepriklausomybės Aktą ir paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą valstybę su sostine Vilniumi. Tad ši diena užima ypatingą vietą kiekvieno Lietuvos piliečio širdyje.

Ant laisvės aukuro paaukota daug žmonių gyvybių, iškęsta pažeminimų, kalėjimų, trėmimų, persekiojimų. Pagerbdami daugybės nekaltų aukų atminimą, jonaviečiai prie memorialo genocido aukoms ir rezistencijos dalyviams atminti Neries krantinėje uždegė žvakeles, padėjo gėlių. Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje už Lietuvą ir jos žmones buvo aukojamos šv. Mišios.

Po šv. Mišių miestelėnai rinkosi į Santarvės aikštę. Čia drauge su jonaviečiais Lietuvos valstybės atkūrimo dieną minėjo rajono vadovai, Savivaldybės tarybos nariai, Ruklos įgulos ir NATO sąjungininkų bataliono kariai, svečiai iš Pabėgėlių priėmimo centro.

Sveikinimo žodį tarė laikinasis rajono meras Eugenijus Sabutis, Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas plk. ltn. Aleksiejus Gaiževskis, Jonavos klebonas Audrius Mikitiukas, NATO sąjungininkų bataliono atstovas, kiti garbūs svečiai.

Po iškilmingos karių rikiuotės jonaviečiai ir miesto svečiai, Pabėgėlių priėmimo centro gyventojai buvo pakviesti įsiamžinti aikštės viduryje esančiame rate, kur Lietuvos, JAV, Nyderlandų, Belgijos ir Vokietijos kariai įrėmino skaičių 99.

Šventinį renginį vainikavo „Tautiška giesmė“ ir trys salvės žuvusiems Lietuvos laisvės gynėjams, Jonavos miestui ir mūsų Tėvynei Lietuvai.

Meilutė VENCKIENĖ