Paskelbtas Rajono naujienos

Rukloje iškilmingai pasveikintas NATO priešakinių pajėgų batalionas

Antradienis, 07 February 2017 15:29 Parašė 

Vasario 7 d. Rukloje Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino į šalį atvykusius pirmuosius NATO priešakinių pajėgų bataliono karius. Šio bataliono dislokavimas Lietuvoje – tai NATO sąjungininkų bendras sutarimas stiprinti atgrasymą ir kolektyvinę gynybą Baltijos šalių regione.

Sveikindama Vokietijos ir kitus sąjungininkų karius, Prezidentė D. Grybauskaitė pabrėžė, jog šiandien žengiamas istorinis žingsnis – priešakinės NATO pajėgos Lietuvoje demonstruoja tvirtą Aljanso narių solidarumą ir padeda užtikrinti Lietuvos žmonių bei viso regiono saugumą.

Prezidentė padėkojo ministrei Ursulai von der Leyen už išskirtinį Vokietijos vaidmenį ir lyderystę siekiant užtikrinti Lietuvos, regiono ir visos Europos saugumą.

„Lietuva jau niekada nebebus viena, jos žmones saugos kariai iš NATO valstybių sąjungininkių. Lietuvai niekada nebereikės aukotis, nes mes esame vieningi“, – sakė NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovausiančios Vokietijos gynybos ministrė.

„Didesnės NATO pajėgos Lietuvoje rodo tvirtą Aljanso įsipareigojimą ginti sąjungininkus ir bendras vertybes: bet kokie išorės veiksmai iššauktų neatidėliotiną viso Aljanso atsaką. NATO priešakinių pajėgų batalionas yra reali atgrasymo priemonė, užtikrinanti viso regiono saugumą, todėl dėsime visas pastangas, kad atvykę sąjungininkų kariai kartu su Lietuvos karinėmis pajėgomis turėtų visas sąlygas treniruotis bei prireikus būtų pasiruošę atgrasymo bei gynybiniams veiksmams“, – pabrėžė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Karine prasme savo šalyje turėti pilnai funkcionuojantį priešakinį NATO vienetą, kaip ir NATO pajėgų integravimo vienetą bei rotacinius sąjungininkų vienetus, yra didelis privalumas. Dėl to esame ne tik sąveikesni, bet ir daug operatyvesni reaguodami į dinamiškas ir sunkiai prognozuojamas šių laikų saugumo grėsmes,“ – atkreipė dėmesį Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Jonas Vytautas Žukas.

„Šiandien susirinkome pasveikinti Vokietijos vadovaujamą NATO bataliono kovinę grupę čia, Rukloje, tapus NATO pajėgų struktūros dalimi“, – sakė NATO Jungtinių pajėgų Briunsiume vadas generolas Salvatore Farina. Jis į Lietuvą atvyko NATO vyriausiojo sąjungininkų pajėgų vado vardu pasveikinti pirmąją iš keturių Baltijos šalyse ir Lenkijoje dislokuojamų NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinių grupių. Pasak generolo, šių priešakinių NATO pajėgų paskirtis yra stiprinti aljanso Šiaurės rytų dalį ir tuo pademonstruoti Aljanso stiprybę, pasirengimą ir ryžtą ginti. „Tai ne vien tik keturios kovines grupės, bet visas NATO aljansas. Kovinių grupių daugiatautiškumas rodo Aljanso vienybę ir darną bei sąjungininkų norą ir ryžtą padėti vieni kitiems“, – pabrėžė gen. S. Farina.

Oficialiai NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei pasveikinti surengtoje ceremonijoje Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje išsirikiavo dalis Lietuvoje jau dislokuotų NATO priešakinių pajėgų bataliono karių iš Vokietijos, Belgijos ir Nyderlandų. Rikiuotės aikštėje taip pat dalyvavo į Lietuvą pratyboms atvykę Jungtinių Amerikos Valstijų ir Čekijos rotacinių pajėgų kariai, Lietuvos kariuomenės vienetų kariai.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė Lietuvoje dislokuojama NATO viršūnių susitikime 2016 m. liepą Varšuvoje priimtu sprendimu reaguojant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir Rusijos aktyvius veiksmus Ukrainoje. Tokios kovinės grupės, siekiant stiprinti sąjungininkų buvimą rytiniame aljanso flange, nuo 2017 m. dislokuojamos ir Estijoje, Latvijoje bei Lenkijoje.

NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinei grupei Lietuvoje vadovaus Vokietija. 2017-2018 metų laikotarpiui batalione tarnaus Vokietijos, Norvegijos, Nyderlandų, Belgijos, Liuksemburgo, Kroatijos ir Prancūzijos kariai - iš viso apie 1 200 karių.

Taikos metu NATO priešakinių pajėgų batalionas dalyvaus pratybose su Lietuvos kariais, o krizės ar konflikto atveju gintų Lietuvą kartu su Lietuvos nacionalinėmis ir papildomai atvykstančiomis sąjungininkų pajėgomis.

Plačiau apie NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupę Lietuvoje (angl. NATO enhanced Forward Presence, eFP) pateikiama: http://kariuomene.kam.lt/lt/efp.html 

Nuotraukų autorius Alfredas Pliadis ( KAM)