Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Rajono naujienos

Šachtiniuose šuliniuose Jonavos rajone aptikta nitratų

Trečiadienis, 01 February 2017 16:21 Parašė 

Jonavos rajone 2016 metais ištyrus 22 šachtinių šulinių vandenį, kurį maistui vartoja nėščios moterys ir kūdikiai iki 6 mėnesių amžiaus, 8 mėginiuose buvo nustatyta padidinta nitratų vertė, kuri neatitiko Lietuvos higienos normos HN 24:2003 ,,Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai" reikalavimų (nitratų norma – iki 50,0 mg/l). Nustatyta, kad nitratų vertė dviejuose vandens mėginiuose viršijo normą net 5 kartus (239 mg/l, 269 mg/l).

Tuo tarpu 2015 metais iš 11 tirtų šachtinio šulinio mėginių padidinta nitratų tarša buvo nustatyta viename mėginyje. 2014 m. iš 14 tirtų vandens bandinių padidinta nitratų tarša buvo nustatyta taip pat viename mėginyje, o 2013 m. iš tirtų 20 vandens bandinių keturiuose buvo nustatyta padidinta nitratų tarša.

Net skaidriausiai atrodantis vanduo gali būti užterštas nitratais ar nitritais, kadangi toks vanduo neturi specifinio skonio, kvapo bei spalvos. Šių cheminių medžiagų iš šulinio vandens nepavyksta pašalinti nei virinant, nei filtruojant daugeliu buitinių vandens filtrų. Virinant vandenį, nitratai nesunaikinami, o – priešingai – jų koncentracija vandenyje padidėja, nes virimo metu išgaruoja dalis vandens.

Cheminė tarša geriamajame vandenyje yra ypač pavojinga kūdikiams ar besilaukiančioms moterims. Nitratai organizme susijungia su kraujo baltymu hemoglobinu ir sudaro methemoglobiną, kuris negali pernešti į audinius deguonies. Atsiranda deguonies badas. Kūdikių apsinuodijimas nitratais vadinamas methemoglobinemija, arba „pamėlusių kūdikių sindromu". Kūdikiams atsiranda pykinimas, vėmimas, dusulys, pamėlsta oda ir gleivinės. Sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali mirti. Tuomet būtina kuo greičiau kviesti greitąją pagalbą.

Nėščios moterys ar asmenys, auginantys kūdikį iki 6 mėn. amžiaus, gali nemokamai išsitirti maistui naudojamo šachtinio vandens kokybę. Reikia tik kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie maisto gamybai naudojamą šachtinio šulinio vandenį. Šeimos gydytojas pateiks specialios formos pranešimą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, kurio specialistai nemokamai organizuos vandens mėginių paėmimą ir ištyrimą.

Jurgita Liutkevičienė,

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Jonavos skyriaus vyriausioji specialistė