Paskelbtas Renginiai

Kultūros centre – Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metų atidarymo šventė

Antradienis, 31 January 2017 10:33 Parašė 

Lietuvos Respublikos Seimas 2017-uosius paskelbė Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metais. Šiame nutarime buvo pabrėžta tautinio kostiumo – vieno iš tautos ir valstybės simbolių bei etninio tapatumo ir nacionalinės kultūros išraiškos formos – svarba, parodant ir etnografinių regionų savitumus.

Todėl visa Lietuvos visuomenė raginama šiemet didelį dėmesį skirti tautiniam kostiumui ir piliakalniams. Per valstybines, kalendorines, bendruomenines ir asmenines šventes puoškimės tautiniu kostiumu, išradingai naudokime kitas tautinio kostiumo dalis, giliau pažinkime baltų piliakalnių kultūrą ir istoriją – kaip mūsų protėvių sukurtą arba pritaikytą bendruomenės gynybai, gyvenimui ir darniai valstybės raidai.

Atidarydama Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metus Jonavos kultūros centro etnokultūros specialistė Judita Margevičienė sakė: „Šiais metais jonaviečius kviesime aktyviai dalyvauti Tautinio kostiumo ir Piliakalnių metų renginiuose, kurie vyks ne tik Jonavoje, bet ir kaimo vietovėse. Pirmą kartą kviesime dalyvauti tautinio kostiumo konkurse „Išausta tapatybė“, birželio 10 d. – sutartinių šventėje ant piliakalnio, kur turėsime progos daugiau sužinoti apie Jonavos rajono piliakalnius, archeologinį kostiumą ir paklausyti archajiškų sutartinių.

Liepos 6-ąją švęsime Tautinio kostiumo dieną, prisijungsime prie iniciatyvos giedoti Lietuvos himną ant 100 piliakalnių. Beje, ši iniciatyva skirta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui. Rugsėjo mėnesį pakviesime į tarptautinį vaikų ir jaunimo folkloro festivalį „Siūlai, siūlai, susivykit“. Visų renginių ir neišvardysiu, tiesiog būkime aktyvūs, žingeidūs ir švęskime kartu.“

Renginyje aukštaičių vaikų ir suaugusiųjų šventadienį tautinį kostiumą pademonstravo ir koncertavo Kultūros centro folkloro ansambliai „Ramtatukai“ ir „Laduta“ bei Mockevičių šeimyninė folkloro grupė iš Trakų rajono, pristačiusi dzūkišką kostiumą.

KC inf.