Paskelbtas Aktualijos

Jauno kario gyvybę pasiglemžė meningokoko infekcija

Antradienis, 31 January 2017 10:18 Parašė 

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad sausio 29 d. Vilniaus infekcinėje ligoninėje, kaip įtariama, nuo ūminio meningokoko infekcijos mirė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys, jaunesnysis eilinis A. M. (gim. 1997 m.).

Karys savaitgaliui buvo išleistas į namus, pasijutęs blogai paguldytas į ligoninę. Jaunesnysis eilinis A. M. Vaidoto batalione tarnavo nuo 2016 m. spalio mėn.

Kunigaikščio Vaidoto batalione imtasi prevencinių priemonių
Nuo pirmadienio ryto imtasi prevencinių priemonių didžiojo kunigaikščio Vaidoto mechanizuotajame pėstininkų batalione, kuriame tarnavo nuo meningokokinės infekcijos miręs nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karys: su jaunesniuoju eiliniu gyvenusiems ir artimiau bendravusiems kariams suleista prevencinė medicininių preparatų dozė, vykdoma papildoma karių sveikatos apžiūra. Taip pat dezinfekuojamos, valomos, vėdinamos kareivinės.

„Ši sukrečianti žinia buvo visiems labai netikėta, kadangi savaitgaliui iš bataliono karį išleidome puikiai besijaučiantį, kaip visuomet gerai nusiteikusį. Sunku patikėti, kokia žaibiška ir mirtinai pavojinga gali būti ši infekcija. Reiškiame nuoširdžią užuojautą kario artimiesiems ir draugams“, – sakė Vaidoto bataliono vadas pulkininkas leitenantas Eugenijus Lastauskas.

Savaitgalį karius pasiekusi skaudi žinia dėl kario mirties sukrėtė visus – ir Krašto apsaugos vadovybę, ir mirusio kario bendražygius bei tiesioginius vadus.

Šiuo metu aiškinamasi ligos aplinkybes, kur ir kada galėjo užsikrėsti karys.

„Alio Jonavos“ inf.

Liga pavojinga ir vaikams, ir suaugusiesiems
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai primena, kad meningokokinė infekcija yra pavojinga įvairaus amžiaus žmonėms, tačiau dažniausiai ja serga vaikai iki 5 m. Tai ūmi bakterinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu, artimai bendraujant su sergančiuoju ar bakterijos nešiotoju.

Susirgimai dažnesni šaltuoju sezonu: rudens, žiemos, pavasario mėnesiais. Laikotarpis nuo užsikrėtimo iki pirmųjų simptomų – vidutiniškai 3–4 d.

Didesnę riziką susirgti meningokokine infekcija turi rūkantys asmenys, vaikai, kenčiantys nuo pasyvaus rūkymo, persirgę gripu, kitomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis, esant nusilpusiam imunitetui.