Paskelbtas Renginiai

Jonavos skonis tarptautinėje turizmo parodoje „Adventur“

Trečiadienis, 25 January 2017 13:25 Parašė 

Litexpo parodų rūmuose Vilniuje vykusios tarptautinės turizmo parodos "Adventur" šių metų tema - kulinarinis krašto paveldas. Parodos organizatoriai pasitiko svečius šūkiais „Paragauk pasaulio, paragauk Lietuvos“. Čia buvo galimybė paragauti įvairiausių skonių iš visų Lietuvos regionų ir užsienio šalių. Jonavos stende buvo pristatyta tai, kuo galime didžiuotis mes – „Vilkolės“ kaimo turizmo sodyboje gaminami naminiai vynai, Jonavoje įsikūrusio tikro žemaičio Petro kastinis ir jo gaminamas imbierinis vynas, bei "Vita ir ko" kepiniai, tarp kurių buvo net meduolinis Mažųjų Žinėnų piliakalnis, skirtas piliakalnių metams paminėti.

Jonavos krašto muziejaus pristatomos gėrybės stebino gausiai susirinkusius parodos svečius ir dalyvius, kuriems niekada anksčiau nebuvo tekę ragauti piliakalnio, o vynų ir kastinio skonis, daugelio manymu, gerokai lenkė iki šiol Lietuvoje žinomų gamintojų produkciją. Pasirodo, kokybiški lietuviški vynai gaminami ne tik Anykščiuose ar Alytuje. Net keliolikos rūšių Olgos Vilkelienės gaminamas vynas iš Neries šlaituose augančių rūšinių vynuogių, sodo ir miško uogų išsiskyrė ypatingai sodriu skoniu, o Petro kastinis, kai kurių ragautojų nuomone, lenkė Žemaitijos stenduose pristatomą šį žemaitišką produktą. Jonaviečiams nereikia toli važiuoti, norint paragauti šio kulinarinio paveldo. Mažuosius sužavėjo „Vitos ir ko“ pagranduko pusrytukai, o vyresniuosius džiugino dekoratyvūs proginiai kepiniai bei sveikuoliškos duonelės.

Taip pat parodoje buvo pristatomos kitos mūsų krašto naujovės: tik šį rudenį įrengtas alpinizmo bokštas, jonaviečių pamėgtas, bet dar ne visiems žinomas slidinėjimo centras, džiuginantis ypatingai palankiomis kainomis, „Survilų“ kaimo turizmo sodyboje įrengtas didžiausias Lietuvoje diskogolfo aikštynas bei naujas basakojų takas. Gražiausiomis rajono vietomis ir muziejaus siūlomomis edukacinėmis programomis buvo viliojami svečiai iš Lietuvos ir užsienio.

Šių metų „Adventur“ parodos lankytojams buvo dalijamas „8 skonių pasas“ - visą Kauno regioną, 8 savivaldybes, tarp kurių ir Jonava, jungiantis kulinarinio paveldo maršrutas. Apsilankiusieji Litexpo rūmuose buvo kviečiami susipažinti su Kauno regionu, paragauti jo siūlomo kulinarinio paveldo bei apsilankyti šio išskirtinio maisto gaminimo edukacijose, kuriose patys meistrai supažindina su ilgu ir sudėtingu išskirtinių gaminių ruošimo procesu. Per tris dienas vykusį renginį išdalinti 4000 tokių „pasų“, bet tuo bendradarbiavimas su Kauno regiono savivaldybėmis nesibaigia – šiai vasarai ruošiamas kultūrinio turizmo maršrutas, supažindinsiantis su lankytinomis vietomis ir naujais turistiniais objektais šiose savivaldybėse.

Renata Kilinskaitė