Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Miesto naujienos

„Salam, kaimyne“ – dokumentika be sienų

Antradienis, 17 January 2017 14:49 Parašė 

JAV ambasada Lietuvoje kartu su Diversity Development Group ir JAV kino diplomatijos programa American Film Showcase pristato Lietuvoje JAV režisierių Chriso Temple ir Zacho Ingrasci 2015 m. sukurtą filmą „Salam, kaimyne“.

Į Jordanijos dykumoje įkurtą Sirijos pabėgėlių stovyklą atvyksta du kino kūrėjai. Jie yra pirmieji, kuriems suteikiama teisė gyventi izoliuotoje nuo pasaulio teritorijoje. Įsikūrę palapinėje, Chrisas ir Zachas pradeda bendrauti su savo naujaisiais kaimynais. Kartu su pabėgėliais eilėse laukdami maisto, juo dalindamiesi, padėdami statyti namus, lošdami nesibaigiančias kortų partijas, jie tampa liudininkais ypatingos drąsos, gyvybingumo ir kūrybiškumo, kurį kasdien rodo žmonės, bandantys pradėti savo gyvenimus iš naujo. Klajodami po Sirijos pabėgėlių stovyklą, žiūrovai susipažįsta su filmo herojais ir pradeda žvelgti į pasaulinio masto socialinę krizę pro asmeninę prizmę.

Filmo pristatymo programoje numatytos filmo peržiūros moksleiviams ir plačiajai publikai, diskusijos su filmo kūrėjais, migracijos ekspertais ir Sirijos karo pabėgėliais penkiuose Lietuvos miestuose – Klaipėdoje, Jonavoje, Kaune, Vilniuje ir Alytuje, sausio 23–27 d.

Jonavos kultūros centre (Žeimių g. 15) sausio 24 d. 12 val. peržiūra ir diskusija bus skirta moksleiviams; 18 val. peržiūra ir diskusija – plačiajai miesto bendruomenei.

Įėjimas į filmo peržiūras – nemokamas.

Šis projektas siekia skatinti diskusiją migracijos ir prieglobsčio tema, pasitelkiant nenuginčijamą filmo stiprybę – suteikti itin aktualiai ir daugiabriaunei migracijos temai žmogaus veidą, pakeisti skaičiams būdingą anonimiškumą individualiomis istorijomis.

Filmas bus rodomas su lietuviškais subtitrais.