Paskelbtas Sportas

Šviesaus atminimo šachmatų trenerį prisiminė tradiciniu jubiliejiniu turnyru

Pirmadienis, 16 January 2017 09:10 Parašė 

Kiekvienais metais tradiciškai į Jonavą suvažiuoja šachmatų entuziastai, mėgėjai, profesionalai iš visos Lietuvos į šviesaus atminimo trenerio Richardo Banaičio skirtą turnyrą. Šiemet tokių varžybų organizatoriai, Kūno kultūros ir sporto centras, pakvietė į jau dvidešimtąjį tokį turnyrą, nors pirmasis vyko Kaišiadoryse. Sporto centro direktorė Regina Stupurienė palinkėdama dalyviams sėkmės buvo maloniai nustebinta, nes šiame turnyre buvo pagerintas dalyvių skaičiaus rekordas, kai prie 64 langelių susirinko net 215 galvočių iš įvairiausių šalies kampelių.

Jau penkti metai iš eilės varžybos vykdomos dvejose turnyruose. A turnyre (91 dalyvis) varžėsi suaugusieji bei jauniai (1999 metų gimimo ir jaunesni), o B turnyre (126 dalyviai) savo sugebėjimus demonstravo vaikai (2007 metų gimimo ir jaunesni) bei jaunučiai (2003 metų gimimo ir jaunesni). Kaip pernai, taip ir šiemet šachmatininkai prie stalų susėdo Raimundo Samulevičiaus ir Justino Vareikio progimnazijų sporto salėse bei savo pajėgumą bei išmintį demonstravo nuo ankstyvo ryto iki vakaro.

R.Banaitis buvo žinomas Kaišiadorių ir Jonavos vaikų bei jaunimo sporto mokyklų treneris, puikus pedagogas, meno saviveiklos būrelių vadovas. Šių metų liepos 18-ąją jam būtų sukakę 76-eri, tačiau 1997 metų sausio 14 dieną šis nuostabus žmogus mirė.

1954 metais baigęs vidurinę mokyklą Kaune, R. Banaitis dvidešimt metų dirbo Pravieniškių septynmetės mokyklos mokytoju bei mokymo dalies vedėju. 1971-1975 m. treniravo Kaišiadorių vaikų ir jaunimo sporto mokyklos (VJSM) jaunuosius šachmatininkus. 1975 metais persikėlė į Jonavą ir čia dirbo rajono VJSM treneriu.

R.Banaitis buvo šachmatininkas, kandidatas į sporto meistrus, pats žaidęs įvairaus rango varžybose bei ugdęs ir jaunąją kartą. Jis paruošė nemažą būrį garsių šalies šachmatininkų: tarptautinį meistrą a. a. A. Labucką, kandidatę į meistres R. Norinkevičiūtę, V. Andriulaitį (Jonavos atstovai) bei daugelį kitų. Treneris R. Banaitis buvo įvertintas bei apdovanotas medaliais už nuopelnus moksleivių ir Lietuvos sportui.

Varžybų pradžią, paaiškindamas bei primindamas taisykles, paskelbė Kūno kultūros ir sporto centro šachmatų skyriaus treneris ir šių varžybų vyr. teisėjas Donatas Vaznonis. Šiemet dalyviai vėl žaidė šveicariška sistema (9 ratai) po 10 minučių partijoje, kiekvienam ėjimui pridedant po 5 sek. Tarptautiniam arbitrui padėjo gan aukštos klasės teisėjų brigada: FIDE teisėjas Gintas Zybartas, nacionalinės kategorijos teisėjai Radvilė Klepeckaitė bei Salvinija Gabrilavičienė ir Viktoras Galuščiak.

Pastaruoju metu stipriai sumažėjo vyresnių Jonavos galvočių gretos, tačiau varžybose dalyvavo nemažas skaičius augančios pamainos. Jau tradiciškai šio turnyro nepraleidžia ilgametis tokio turnyro dalyvis iš Šiaulių Gintautas Plungė. Jonavos nepalenkė ne tik patys mažiausi šachmatų mylėtojai, bet ir patyrę meistrai ar net tarptautiniai meistrai.

„Labai džiugu, kad jau daug metų vyksta šios varžybos ir šiemet jos buvo ypatingos, - prieš teikdama apdovanojimus kalbėjo R. Banaičio duktė Daiva Dackevičienė su savo sūnumi Karoliu. – Aš graudinuosi, nes jau dvidešimt metų praėjo, kai nėra tėčio, nors praėjo nemažai metų. Tėtis buvo ypatingas žmogus, sportininkas taip pat, kaip ir aš. Jūsų sportas yra ypatingas ir jis yra visai kitoks negu mano, nes aš esu šokių trenerė ir teisėja. Tėtis turėjo kitą užsiėmimą – savo gyvenimą paskyrė šachmatams. Jos be galo mylėjo savo mokinius, vaikus, žmones, kuriuos treniravo ir su kuriais buvo šalia. Labai ačiū sporto centro direktorei Reginai Stupurienei už daugelį metų padedant organizuoti turnyrus bei naujajam šachmatų treneriui Donatui Vaznoniui, kuris perėmė šią iniciatyvą ir tęsia tėčio darbus bei atsidavusiai dirba su savo mokiniais. Aš niekada nemaniau, kad kažkada turnyrai prasidėję nuo kelių dešimčių dalyvių, išaugs iki kelių šimtų“.

„Pats asmeniškai pažinojau Richardą ir netgi prie žaidybinės lentos teko susitikti, - savo bendravimą su R. Banaičiu prisiminė ir sporto centro šachmatų skyriaus treneris bei šių varžybų vyr. teisėjas D. Vaznonis. – Buvo labai įdomus ir smagus pašnekovas, tikrai fanatiškai mylėjo šachmatus ir vaikus. Jis pergyveno dėl tų vaikų ir buvo atsidavęs tiek šachmatams, tiek vaikams. Tai buvo sėkmingas derinys treneriui. Jis buvo mylimas visoje Lietuvoje, visi su šachmatais susiję žmonės jį pažinojo“.

Pasibaigus varžyboms apdovanojimų ceremonijoje savo medalius ir prizus atsiėmė nemažas būrys geriausiai pasirodžiusių įvairaus amžiaus šachmatininkų. Pirmiausia vyr. teisėjas D.Vaznonis pakvietė apdovanojimus atsiimti pačius jauniausius šios sporto šakos galvočiukus. Vaikų grupėje (2007 metų gimimo ir jaunesni) tarp mergaičių trečioji vieta atiteko tauragiškei Eglei Grikšaitei (5 tšk.), antroji – ukmergietei Ugnei Šniuikaitei (5 tšk.), o nugalėtoja tapo Monika Misiuk iš Vilniaus (6,5 tšk.).

Tos pačios amžiaus grupėje tarp berniukų trečias buvo Dovydas Viliamas iš Vilniaus (6 tšk.), antroje vietoje – šiaulietis Motiejus Dudnikas (6 tšk.), o geriausiu pripažintas Alytaus atstovas Saulius Žiukas (6 tšk.).

Jaunučių (2003 metų gimimo ir jaunesni) tarpe prizines vietas pasidalino dar šeši entuziastai. Mergaičių grupėje trečioji vieta atiteko vilnietei Kristinai Maziukaitei (6 tšk.), antroji – kaunietei Aušrai Plutaitei (6 tšk.), o aiškia lydere buvo ir nugalėtoja tapo Ieva Grikšaitė iš Tauragės.

Nepralenkiamas visame B turnyre buvo 8 taškus surinkęs Rokas Bandza iš Vilniaus, aplenkęs antrąją vietą užėmusį šiaulietį Dangirą Grušą (7,5 tšk.), o trečioji vieta atiteko 7,5 taško pelniusiam Pauliui Meškėnui (Plungė).

Gan dosniai prizus dalinosi ir A turnyro dalyviai. Įdomi situacija susiklostė šiame turnyre tarp rungtyniavusių merginų ir moterų. Būtent tas pats trejetas prizines vietas pasiekė abejose amžiaus grupėse, nes pagrindinėje įskaitoje į pirmąjį prizininkų šešetą įsiterpusi trečiąją poziciją užėmusi tarptautinė meistrė iš Vilniaus Salomėja Zaksaitė (7 tšk.) moterų apdovanojimuose nedalyvavo. Esant tokiai situacijai, kitos moterų grupės prizininkės pakilo vienu laipteliu aukštyn. Tad tarp merginų jaunių ir moterų nugalėtoja paskelbta šiaulietė Gabrielė Fokaitė (4,5 tšk.), antroji vieta atiteko Guodai Perminaitei iš Kauno (4,5 tšk.), o trečia buvo plungiškė Rugilė Meškėnaitė (4 tšk.).

Geriausiu šachmatininku tarp vaikinų tapo tarptautinis meistras Paulius Pultinevičius iš Marijampolės (6,5 tšk.), už jo rikiavosi vilnietis Matas Indriūnas (6 tšk.) bei plungiškis Ignas Mačiuitis (5,5 tšk.).

Nebuvo pamiršti ir puikiai save realizavę senjorai, kurie nė neketino lengvai atiduoti taškų jaunesniems varžovams. Nenuilstantis ir visus dvidešimt turnyrų dalyvavęs Gintautas Plungė iš Šiaulių bendroje įskaitoje pateko į antrąjį dešimtuką, o tarp senjorų buvo antras (6 tšk.). Šioje grupėje trečią vietą užėmė korespondencinių šachmatų didmeistris Gintautas Petraitis iš Kauno (5 tšk.), o pajėgiausiu tarp senjorų tapo tarptautinis meistras Kęstutis Kaunas iš Kauno (6 tšk.).

Kaip varžybų šeimininkai, prizais buvo išskirti ir jonaviečiai. Tarp gan negausaus jonaviečių būrelio, aukščiausia vieta atiteko bendroje įskaitoje tik šeštajame dešimtuke buvusiam Gediminui Lakavičiui. Be jo geriausiai jonaviečių garbę ginti sekėsi Jonui Venckui bei Mariui Glinskui. Visi surinko po 4 taškus.

Gan gausių plojimų sulaukė ir pagrindinės įskaitos dalyvių pasirodymas. Atkakliausia kova vyko tarp dviejų turnyre nepralaimėjusių galvočių. Tarptautinis didmiestis iš Vilniaus, daugkartinis šalies čempionas Vidmantas Mališauskas (7,5 tšk.) ir tarptautinis meistras Tomas Laurušas iš Kauno (8 tšk.) tarpusavio paskutinėje partijoje pasidalino po tašką, tačiau būtent pastarajam žaidėjui to užteko, kad tapti turnyro nugalėtoju. Kitas prizines vietas pasidalino sostinės atstovė Salomėja Zaksaitė (7 tšk.), FIDE meistrai po 6,5 taško surinkę plungiškis Sigitas Kalvaitis bei Mindaugas Genutis iš Kauno. Šeštąją prizinę vietą iškovojo kaunietis Stasys Steponavičius (6,5 tšk.).

Tradiciškai paminėti ir dovanėlių nusipelnė jauniausias bei vyriausias turnyro dalyviai. Vyriausiu buvo pripažintas šeimininkas, aštuoniasdešimtmetis jonavietis Ivan Astreiko, o jauniausiu – penkiametė Laura Grikšaitė iš Tauragės.

Gytis RAMANAUSKAS