Spausdinti šį puslapį
Paskelbtas Renginiai

Pratęsia senolių tradicijas

Trečiadienis, 11 January 2017 13:34 Parašė 

Praėjusią savaitę dešimtys tautodailininkų iš įvairių Lietuvos kampelių sugužėjo į Jonavoje vykusio respublikinio konkurso „Aukso vainikas“ baigiamąjį etapą – laureatų paskelbimą ir apdovanojimą. Keletą savaičių iki renginio Kultūros centro Meno galerijoje galima buvo susipažinti su įvairaus žanro liaudies meistrų darbais – medžio skulptūra, tekstile, keramika, tapyba, pynimu, metalo plastika.

Komisijos, sudarytos iš autoritetingų Kultūros ministerijos, kultūros vadybos, muziejininkystės specialistų, nuomone, įdomiausius 2016 m. sukurtus darbus pateikė tie, kurie ilgus metus ėjo nelengvu kūrybinių ieškojimų keliu, nuolat siekė laureatų vardo. „Aukso vainikai“ atiteko Sauliui Lampickui už skulptūras, vaizduojančias šventuosius, vilkaviškiečiui Raimundui Blažaičiui – už savo krašte pastatytus koplytstulpius, taip pat tautinių kostiumų kūrėjai zarasiškei Rimutei Vitaitei. Kitais prizais įvertinti ne mažiau nagingi, netrafaretiškai senolių tradicijas plėtojantys autoriai. Žiūrovams ypač patiko vilnietės tapytojos Rūtos Fabijonavičienės sostinės vaizdai, šiaulietės Olės Plungienės megztos pirštinės, panevėžietės Irenos Vaišienės iš karnų pintos kraitbumblės, taip pat Trijų Karalių šventės temą atspindinti Eugenijaus Banio medžio drožinių kompozicija „Bėgimas į Egiptą“.

Mūsų rajono liaudies meistrai šiame konkurse nedalyvavo. Pažadėjo dalyvauti kitąmet. Tačiau visiškai nesnaudžia. Pavyzdžiui, žeimiškis Artūras Narkevičius ir jonavietė Janina Listvina neseniai savo drožiniais papildė Vilniuje surengtas parodas apie angelus, taip pat piligrimus ir šventuosius.

Gerda VAIČIULYTĖ